Några spännade platser

Dubrovnik – Kroatien

Hur kommer det sig att jag tipsar om Dubrovnik och dess äldre stadsdelar? Svaret är enkelt: ingenstans fick jag uppleva en sådan känsla som när först fångade den första synen av utsikten över staden Dubrovnik. Den är minst sagt otrolig. Den blir extra tydlig när man går upp på stadsmuren som omger staden. Här ser man verkligen allt det fina. Att invånarna i Dubrovnik var nöjda med sina fina stad är lätt att föstå. Det är inte lätt att beskriva denna känsla. Jag och många andra har försökt utan att riktigt lyckas.

En kort historia av Dubrovnik förr
Denna muromgärdade stad beskrevs av Lord Byron “Pärlan i Adriatiska havet”. Platsen där staden grundades kallas på 600-talet Ragusium av invånarna i romarriket. Tack vare sin handel blev Dubrovnik lämnat i fred under många av de krig som utkämpades runt området. Staden hade till exempel under 1500-talet en av de större handelsflottorna runt Medelhavet, inte illa för en så pass liten stad som det faktiskt är. Napoleon avskaffade republiken Dubrovnik 1808 och Wienkongressen överlät staden till Österrike 1815. Villkoren i fördraget av Rapallo 1920 efter första världskriget, blev staden en del av det nyskapade kungariket med serber, kroater och slovener som senare blev Jugoslavien. Under andra världskriget var staden ockuperat av italienska och tyska styrkor. Under kriget i det forna Jugoslavien belägrades Dubrovnik, blev bombat hårt och mycket totalförstördes. Det har nu återuppbyggts till sin forna glans.

Amsterdam – Nederländerna

resa till amsterdamSå mycket mer än träskor, coffeeshops och Red Light District finns här i Amsterdam. Känt för fina kanaler och en impoerande byggnader, vilket gör Amsterdam till en riktig guldklimp i Europa. Hotell i Amsterdam finns det gott om. Amsterdam är Hollands gnistrande hjärta och kommer definitivt att få ditt blod att pumpa. Amsterdam är en partystad 24/7/365, med en harmonisk samexistens mellan det historiska och moderna, i en smältdegel av nationaliteter som ytterligare bidragit till stadens speciella karaktär. Invånarna i Amsterdam är välförtjänt stolta över sin stad och vackra centrum. Här I Amsterdam finns verkligen allt.

Berlin – Tyskland

“Alla kulhål i världen, kan du hitta i Berlin”. Kanske inte, men nog är det många. Det första och andra världskriget, det kalla kriget, Berlinmuren… Berlin är Europas historia under 1900-talet. Något som märks på många ställen i staden. Berlin är dock en ny och annorlunda stad jämfört med hur det var då. För att förstå det måste man nästan besöka Berlin. Berlin är till och med mer än vad berlinarna själva förväntar sig.

Stadens utseende präglas idag främst av den roll det spelat i Tysklands historia under 1900-talet. Alla sittande regeringar från 1871 och vidare hade storslagna byggnadsplaner för Berlin. Alla med sin speciella stil. De få byggnader som klarade sig från att bli bombade under andra världskriget blev istället rivna för att ge plats för nya projekt. Det skulle byggas vägar, centrum med mera. Det har lett till en brokig samling arkitektur. Få städer i världen har något liknande.

I den östra delen, kan många Plattenbauten ses, påminnelser om östblockets ambitioner att skapa komplett bostadsområden med fasta andeler bostäder, affärer och skolor. Planering på hög nivå. En annan skillnad mellan före detta öst och väst är i utformningen av små röda och gröna män på övergångsställe lampor, sedan östra fick en opt-out under en standardisering av vägen trafikerar tecken efter återföreningen. Den är nu enhetlig runt om i staden.

Den främsta symbolen för Berlin är nog Brandenburger Tor, den och Reichstag. Det ligger mellan den Pariser Platz och Platz des 18. März och är den enda återstående port av en rad portar som tidigare ledde in i Berlin. Rätt nära, precis norr om den ligger Reichstag. Den utgör den monumentala uppsägningen av Unter den Linden, den berömda boulevarden av limefrukttreesna som ledde direkt till det kungliga residenset. Det beställdes av Friedrich Wilhelm II som ett tecken på fred och byggd av Carl Gotthard Langhans 1788 till 1791.

Burj Khalifa – Dubai

Burj Khalifa är den högsta huset i världen och mäter över 828 meter. Utsikten från Burj Khalifa är magnifik och ett bra ställe att bara spendera lite tid och njuta av livet. Burj Khalifa fick också världens högsta restaurang på våning 122 vid 442 meter upp i luften.

Först hette byggnaden Burj Dubai, men namnet ändrades precis innan invigningen till Burj Khalifa. Byggandet inleddes den 21 September 2004, med yttre strukturen klar den 1 oktober 2009. Burj Khalifa ligger i Downtown Dubai vid Sheikh Zayed Road. Tornets arkitektur och ingenjörs

Leave a Reply